Гіпертрофічна кардіоміопатія: як запобігти найбільш поширеній причині раптової смерті

Одним із небезпечних явищ є раптова серцева смерть, особливо в молодому віці. В Україні на сьогодні немає точної інформації щодо частоти раптової смерті, але, якщо орієнтуватися на зарубіжні показники, то кількість таких випадків становить приблизно 150 000 на рік.

Гіпертрофічна кардіоміопатія (ГКМП) є однією з найбільш частих причин раптової серцевої смерті у молодих людей. ГКМП – це спадкове захворювання, і його слід відрізняти від фізіологічної рівномірної гіпертрофії міокарда у спортсменів, що з’являється в результаті постійних навантажень і є безпечною для життя.

Раптова смерть при ГКМП настає в результаті виникнення шлуночкових порушень ритму. Дуже часто це відбувається під час надмірного фізичного навантаження. Цією проблемою стали особливо активно цікавитися після резонансних випадків смерті молодих спортсменів під час тренувань і змагань, школярів на заняттях фізкультурою, учасників соціальних забігів.

З цього приводу у багатьох виникає декілька питань. Чому ж захворювання серця, що стало причиною раптової смерті, не було вчасно діагностовано? Які профілактичні заходи необхідно вжити, якщо дитина хоче серйозно займатися спортом або, наприклад, є бажання взяти участь в соціальному марафоні?

Щоб запобігти захворюванням серця, необхідно вчасно пройти ехокардіограму. У діагностичному центрі «Твоє серце» ЕхоКГ проводять на сучасному обладнанні за участю досвідчених спеціалістів. Тож не ризикуйте своїм майбутнім, перевірте серце вже зараз!

Джерело: www.likar.info